Važnost pregleda vida za očuvanje zdravlja očiju

Mršavljenje  » zdravlje »  Važnost pregleda vida za očuvanje zdravlja očiju
0 Comments
pregled vida

Pregled vida je od iznimne važnosti za očuvanje zdravlja naših očiju. Budući da je vid ključan za naš svakodnevni život, odabir pravilne metode za njegovo očuvanje i poboljšanje ima vitalnu ulogu. Nekada su se pogoršanja vida pripisivala uglavnom starijim osobama, no danas, zahvaljujući modernoj tehnologiji i povećanom korištenju ekrana, sve je više ljudi koji se suočavaju sa slabim vidom i trebaju naočale ili kontaktne leće. 

U ovom članku ćemo istražiti različite metode pregleda vida i kako nam one mogu pomoći u očuvanju našeg vida.

Posjet oftamologu je prvi i najvažniji korak

Prvi i najvažniji korak u održavanju zdravlja očiju je posjet oftalmologu. Oftalmološki pregled je detaljna procjena stanja očiju i vida. Ovaj pregled uključuje:

  • Mjerenje vidne oštrine
  • Procjenu refrakcije oka 
  • Ispitivanje fundusa

Ovo je najučinkovitiji način za otkrivanje eventualnih problema s vidom i, ukoliko su prisutni, određivanje mogućih opcija liječenja. Pregled vida možete obaviti u bilo kojoj optičarskoj radnji, a većina njih pruža besplatan pregled ukoliko se odlučite kupiti naočale kod njih. 

oftalmološki pregled vida
Pregled vida je najučinkovitiji način za otkrivanje eventualnih problema s vidom.

No, ako imate ozbiljne probleme s vidom ili očima, preporučuje se posjet bolnici i stručnom pregledu koji će vam pružiti maksimalnu posvećenost i više informacija.

Test vida kao pomoćna metoda

Ukoliko trenutno ne možete do oftalmologa, postoje testovi za samoprocjenu vida koji vam mogu pomoći u procjeni vašeg vida. Ovi testovi obično uključuju mjerenje vidne oštrine i mogu se obavljati kod kuće pomoću aplikacija za mobilne telefone ili računala. 

No, važno je napomenuti da ovi testovi ne mogu zamijeniti oftalmološki pregled. Oni mogu biti dobar početak za procjenu postojanja problema s vidom i njihovog intenziteta.

Naočale kao sredstvo za korekciju vida

Naočale su najčešće i najpraktičnije sredstvo za korekciju vida ukoliko imate problema s vidom kao što su kratkovidnost, dalekovidnost ili astigmatizam. Naočale su jednostavan i učinkovit način korekcije vida, omogućujući vam jasniji vid objekata u daljini ili blizini. Postoji širok izbor vrsta naočala koje se mogu prilagoditi vašim potrebama, uključujući dioptrijske naočale, sunčane naočale s dioptrijom, naočale za računalo i naočale za čitanje. Naravno, prije nego ih možete nositi, morate obaviti pregled vida.

naočale za čitanje
Naočale za čitanje dizajnirane su samo za gledanje predmeta na blizinu i nisu dizajnirane za ispravljanje problema s vidom. Za razliku od korekcijskih naočala, nisu dizajnirane za stalnu upotrebu.

Danas su naočale postale modne i stilski dodatak te možete birati između mnogo različitih modela i okvira koji se mogu uklopiti uz svaku odjevnu kombinaciju.

Kontaktne leće kao učinkovita pomoć za bolji vid

Kontaktne leće su alternativa naočalama koju vam oftalmolog može preporučiti. Kontaktne leće su tanke, prozirne leće koje se stavljaju izravno na rožnicu oka kako bi korigirale vaš vid. Postoje različite vrste kontaktnih leća koje se mogu prilagoditi vašim potrebama, uključujući jednodnevne, tjedne, mjesečne i trajne kontaktne leće. One se obično preporučuju kod većih dioptrija kada je teško vidjeti bez pomagala. 

Naočale i kontaktne leće – koje su bolje?

One također imaju svoje prednosti i nedostatke. Jednom kada ih stavite, vrlo je vjerojatno da ćete zaboraviti da ih nosite, no trebat će vam neko vrijeme da naučite pravilno ih stavljati i naviknete se na njih. Također su dobra opcija ako imate dvojnu dioptriju, odnosno ako patite od kratkovidnosti i dalekovidnosti, jer vam kontaktne leće mogu ispraviti kratkovidnost, a preko njih možete nositi naočale za čitanje kada trebate gledati nešto u blizini. Bez obzira na to jeste li se odlučili za naočale ili kontaktne leće, važno je pratiti upute i preporuke oftalmologa nakon oftalmološkom pregleda kako biste održali i poboljšali svoj vid.

Naočale za čitanje mnogima su potrebne

Naočale za čitanje su posebne naočale dizajnirane za korekciju vida na blizinu. One su vrlo korisne za ljude s problemima vida na blizinu, uključujući prezbiopiju koja se često javlja kod starijih osoba kada leća oka gubi fleksibilnost, uzrokujući probleme s fokusiranjem na blizinu. Naočale za čitanje se često koriste za čitanje knjiga, novina, časopisa i drugih materijala koji su blizu očiju. One se razlikuju od dioptrijskih ili sunčanih naočala jer su dizajnirane da korigiraju samo vid na blizinu. Naočale za čitanje dolaze u različitim dioptrijama, ovisno o vašim potrebama. Ukoliko ste dalekovidni, oftalmolog će vam preporučiti one s pozitivnim dioptrijama, dok će, ukoliko ste kratkovidni, te naočale vjerojatno biti nepotrebne jer se koriste za korigiranje pozitivnih dioptrija. 

naočale za čitanje za ljude s problemims vida na blizinu
Naočale za čitanje su vrlo korisne za ljude s problemima vida na blizinu, uključujući prezbiopiju koja se često javlja kod starijih osoba kada leća oka gubi fleksibilnost, uzrokujući probleme s fokusiranjem na blizinu. Često se koriste za čitanje knjiga, novina, časopisa i drugih materijala koji su blizu očiju.

Bez obzira na to što ste odabrali kao idealno sredstvo za korekciju vida, pridržavajte se zdravih navika poput izbjegavanja dugotrajnog gledanja u ekran i zaštite očiju od sunca.  Vaše oči su važan osjetilni organ, stoga je važno brinuti o njima i redovito obavljati preglede vida kako biste održali njihovo zdravlje i dobar vid.