Oftalmološki pregled može vam spasiti vid

Mršavljenje  » zdravlje »  Oftalmološki pregled može vam spasiti vid
0 Comments

Zdravlje cijelog ljudskog organizma je veoma bitno, a za pravilno funkcioniranje cjeline neophodni su pregledi. Redovni oftalmološki pregled može vam spasiti vid i ako redovito kontrolirate vid moguće ga je ispraviti. Preko 80% problema s vidom je moguće ispraviti, a budući da velik broj ljudi ima problema s vidom, potrebno je redovno odlaziti na pregled kod oftalmologa kako biste na vrijeme otkrili i ispravili probleme. U nastavku vam donosimo nekoliko stvari koje mogu ukazati da imate problema s vidom i da je vam je potreban oftalmološki pregled.

Simptomi problema s vidom

Ako se pronalazite u nekim od sljedećih simptoma, moguće je da imate probleme s vidom koji djeluju na cijelo tijelo. Oftalmološki pregled može vam pomoći i riješiti probleme.

  • Nepravilan život utječe na vid

Kao što smo već u uvodu napisali, ljudsko tijelo je cjelina i neophodno je da su svi  dijelovi zdravi za njeno kvalitetno funkcioniranje. Razne bolesti mogu utjecati na probleme s očima, a i nepravilan način života uzrokuje probleme. Ako nemate zdravi san, jedete nekvalitetnu hranu ili vam je nedavno dijagnosticiran poremećaj štitnjače ili dijabetes, to mogu biti neki od znakova da ćete se morati malo više posvetiti očima.

  • Infekcija oka

Jedan od najlakše vidljivih simptoma da vam je potreban izvanredan oftalmološki pregled može biti infekcija oka. Neki od simptoma infekcije su svrab, crvenilo i iscjedak oka, a u slučaju da primijetite bilo kakve probleme direktno povezane s očima morate reagirati na vrijeme i što prije posjetiti oftalmologa.

  • Slabiji vid po mraku

Sasvim je normalno da tijekom noći slabije vidite, no ako se vid drastično mijenja u odnosu na dan, možda je vrijeme za posjetiti oftalmologa. Da imate neke probleme s vidom možete uočiti i tijekom noćne vožnje, ako vam je otežano vidjeti znakove ili vam drastično smetaju svjetla automobila. Fotofobija ili osjetljivost na svjetlost nije normalna i ako osjetite da imate problema može se raditi o infekciji oka, abraziji rožnice ili čak poremećaju centralnog živčanog sustava.

  • Glavobolja i migrene

Oči su veoma povezane s glavom i ako imate neki problem s očima možete patiti od čestih migrena ili glavobolje. U slučaju da inače niste imali problema s glavom, a u zadnje vrijeme često imate bolove, to može značiti da imate problema s očima koje uzrokuju glavobolju. Glavobolja je normalna stvar i ako se rijetko vjerojatno nije nikakav problem, no ako se glavobolja javlja često i traje dugo vremena, moguće da je problem u očima i potreban vam je oftalmološki pregled.

  • Smetnje u vidu i problemi s fokusiranjem

Smetnje u vidu lako ćete primijetiti i nikako ih nemojte zanemarivati. Smetnje u vidu mogu biti posljedica odvajanja mrežnice ili nekih drugih problema s očima. Također, jedna od najčešćih smetnji u vidu je nemogućnost fokusiranja oka na određeni predmet. Ako gledate u neku točku i vid vam je zamagljen, potreban vam je oftalmološki pregled. 

  • Umor očiju

Gledali ste televiziju ili monitor kompjutera dugo vremena i osjećate da su vam oči umorne? To ne znači da imate neki problem s očima, već su jednostavno iscrpljene, no ako vam se umor očiju javlja konstantno i bez ikakvog razloga, to je znak da imate problem s očima.

U slučaju da se prepoznate u ovim simptomima reagirajte na vrijeme i što prije otiđite na oftalmološki pregled kako biste spriječili što veće pogoršanje vida. 

Čitajte i sljedeći članak: Progresivna stakla kao spas moderne tehnologije

Progresivna stakla ili progresivne leće, po svojoj su definiciji stakla i leće koje osim jedne imaju više dioptrija koje postupno prelaze iz jedne u drugu.

Naočale za čitanje

Kao najpopularniji oblik ispravljanja vida javljaju se naočale za čitanje koje će vam olakšati omiljenu aktivnost mašte. Naočale za čitanje koriste se samo u trenutcima kada čitate, a ako ne vidite na kratko one su neophodne. 

https://www.youtube.com/watch?v=4eDiss3Xmro

U našim očima svjetlost se lomi i slika koja nastaje od lomljenja svjetlosti prikazuje se na mrežnici oka. U teoriji bi to trebalo biti tako, no postoje dalekovidnost i kratkovidnost i kod takvih oči se svjetlost lomi ispred ili iza mrežnice. Zbog toga naočale za vid služe kako bi ispravile mjesto prikaza slike u oku i omogućile nam ispravan vid. 

Prije su naočale za čitanje bile dosta ružne i mnogi su izbjegavali njihovo korištenje u javnosti, no danas su dioptrijske naočale pravi modni dodatak. Ono što morate birati je okvir za naočale koji vam se sviđa, te koji paše na vaš oblik glave. Naočale za čitanje ne nose se cijelo vrijeme, te vam koriste isključivo u aktivnosti čitanja. Zbog toga nemojte čekati i ukoliko primijetite probleme kod čitanja, naočale za čitanje su neophodne za sprječavanje dodatnog pogoršanja vida.