Tapioka

Mršavljenje  » zdravlje »  Tapioka
0 Comments

Tapioka je korijen biljke «kasave» koja potječe iz Brazila, ali doseljenici su je prenijeli i u mnoge druge zemlje pa je osim Brazila danas najviše ima u Indiji, Australiji i Indoneziji. Iz tog razloga taipoka čest sastojak u tim kuhinjama, ali nalazimo je i u ostalim kuhinjama poput japanske. Korijen tapioke sadrži 80% lako probavljivog škroba pa je stoga tapioka veliki izvor ugljikohidrata, a koristi se i u razne druge svrhe u industrijskoj proizvodnji. Lišće tapioke sadrži proteine koji su po svom biološkom sustavu vrlo slični jajetu pa se i lišće također može konzumirati.

Možemo je pronaći u trgovinama sa zdravom hranom i to u više različitih oblika, ali najčešće kao brašno ili pahuljice. Dostupna je tokom cijele godine i može biti jako dugo uskladištena dok god nije izložena vrućini i hladnoći. Nema mirisa i okusa pa joj se dodaju razni dodaci u obliku aroma, boja, šećera i sl. kako bi se od nje stvorile razne slastice. Tako se najčešće u kombinaciji sa raznim dodacima rade pudinzi koji su vrlo popularni u svijetu. Najpopularniji pudinzi s tapiokom su oni od čokolade, vanilije te kokosa i naranče.
Ona je također neizostavni dio veganskog jelovnika, ali i jelovnika svih onih koji su alergični na mlijeko ili gluten.

U prošlosti, mnogi ljudi je umrlo od trovanja tapiokom. Tek kasnije je otkriveno da neke instance tapioke(one koje imaju zelene listove) u sebi sadrže otrovni sastojak, ali on se termičkom obradom uništava. Veoma zanimljiva je i plava alga Spirulina, koja če na vas veoma pozitivno utjecati.


Tapioka je imala i veliku važnost u 2. svjetskom ratu jer su u Indokini, za vrijeme japanske okupacije, zarobljenici preživjeli konzumirajući jedino tapioku koja im je jedina bila dostupna.