Mitovi vezani za fitnes

Mršavljenje  » Uncategorized »  Mitovi vezani za fitnes
0 Comments
Saznajte istine o fitnesu

Saznajte istinu i prestanite škoditi svom tijelu

U fitnesu i samom mršavljenu postoji nekoliko vjerovanja koja baš i nemaju smisla. Ta vjerovanja se vuku već godinama i što je najgore mnogi misle da su ona tačna. Kako bi osoba ostvarila svoje fitnes ciljeve potrebno je te mitove ukloniti i dokazati da su oni samo obična farsa. Mitovi vezani za fitnes mogu naškoditi tijelu, evo nekoliko informacija koje će biti od pomoći:

– Dizanje tegova kako bi se smršalo

Bez obzira šta se misli, ali dizanje tegova neće pomoći da se izgube kilogrami i tijelo tonira kako to inače vježbe aerobika rade. Ovaj tip treninga ne utiče na metabolizam kao što trčanje ili vježbe jakog intenziteta mogu. Ako osoba želi da tonira svoje tijelo i izgubi neželjene kilograme, dizanje tegova će pomoći ali neće uraditi posao.

Saznajte istine o fitnesu

– Izbjegavanje jela i nadanje da će kilogrami spasti

Ovo je jedan od najgorih mitova koji je ujedno i najviše raširen. Gladovanje ne samo da nije zdravo već može i metabolizam usporiti tako da on radi sporije kako bi održao tijelo. Rezultat nejedenja bi bio manjak energije tokom vježbanja i potezanje za kofeinom ili šećerom kako bi se energija povratila.

– Trbušnjaci će ukloniti salo sa stomaka

Ovo je najpopularniji mit zahvaljujući reklamama koje se svakodnevno vrte na televizijskom programu. Određena vježba za kritični dio tijela ne utiče na masnoću koja se tu nalazi. Kako se mišići razvijaju, tijelo gubi masnoću u cjelini. Dobar aerobni program će učiniti da se cijelo tijelo aktivira, a samim tim i da se salo sa stomaka topi.

– Gubljenje kilograma plivanjem

Iako je ovo odlična kardio vježba koja razvija mišiće i zglobove, gubljenje kilograma u bazenu nije toliko efektno.

– Ako se ne znojiš ne vježbaš dovoljno

Razgledajući po teretani može se primjetiti da ima osoba kojima je majica skroz mokra i da znoj kapa sa njih, da ima osoba kojima je čelo malo znojno i da ima onih koji se uopšte ne znoje. Mit oko znojenja je taj da mnogi misle kako se trebaju puno znojiti da bi smršali. Ipak, istina je da je znojenje proces uz pomoć kojeg se tijelo hladi. Moguće je potrošiti unešene kalorije i bez pretjeranog znojenja.

Sam odlazak u teretanu bi trebao biti opuštajući sa jednim ciljem. Vježbanje treba da se izvodi pravilno, bez da se vjeruje u tamo neke mitove. Ukoliko osoba nije upoznata sa treningom ili prehranom slobodno se može obratiti treneru koji je tu da bi pomagao korisnicima.