5 stvari koje treba uraditi prije dijete

Mršavljenje  » Uncategorized »  5 stvari koje treba uraditi prije dijete
0 Comments
Mršavite sa zdravom hranom

Neka gubitak kilograma počne zdravo

Nije se lako odlučiti na mršavljenje i još biti uspješan u tome. Postoji nekoliko razloga zašto osoba ne može smršati, to jeste izdržati svoju dijetu. Prije svake dijete potrebno je da se osoba pripremi. Priprema je ključna kako bi se ostvarili željeni ciljevi.

Pa evo 5 stvari koje treba uraditi prije dijete:

1. Potrebno je izbaciti kekse, kolače, pite i iz frižidera odstraniti svu hranu koja nije zdrava.

Ova hrana se može zalediti, dati nekome ili čak baciti – potrebno je uraditi šta god samo da se osoba riješi hrane od koje se deblja. Ukoliko pojedinac ipak ostavi nezdrave hrane, pašće u iskušenje da je i pojede. Pridržavati se novog plana ishrane je više borba u glavi nego sa tijelom.

Mršavite sa zdravom hranom

2. 2 sedmice prije početka vježbanja potrebno je povećati unos vode.

Savjetuje se pijenje 8 čaša dnevno. Povećan unos vode će očistiti tijelo i isprati sve toksine iz tijela i učiniti da ono funkcioniše pravilno. Sa odgovarajućim unosom vode, osoba brže mrša.

3. Zapisivanjem hrane koja se unijela u toku dana osoba će imati na uvid koliko čega pojede.

Svako ko počinje sa dijetom, savjetuje mu se da piše dnevnik u kojem unosi koliko hrane dnevno pojede kao i svoje fitnes ciljeve. Predlaže se da se osoba uslika prije mršavljenja i u toku mršavljenja kako bi vidjela rezultate, kao i da se redovno mjeri. Još jedan jako koristan prijedlog je postavljanje motivacionih poruka svuda po kući, a posebno na frižider i ostavu sa hranom.

4. Smanjen unos kofeina

Kofein stvara veliki pritisak na sve sisteme u tijelu. Kako je tijelo već na dijeti i pod stresom i pritiskom ne treba ga opterećivati još i sa  kofeinom. Savjetuje se osobama da se riješe kofeina, crnog čaja ili bilo kakvog gaziranog soka koji sadrži kofein u sebi. Ukoliko osoba ne može bez kofeina onda neka smanji unos što je manje moguće.

5. Vježbanje se počinje sa polaganim tempom i programom koji je lagan.

Sa polaganim vježbanjem se treba početi sedmicu ili dvije prije dijete. Savjetuje se da se ne počinje sa težim vježbama i onim koje zahtjevaju mnogo napora. Ako osoba već vježba onda ona neka nastavi sa vježbama koje je do sada radila.

Savjetuje se osobama da prate ove savjete 2 sedmice prije nego što počnu svoj novi dijetalni program i ubrzo će primjetiti rezultate koje žele ostvariti.