Kako smanjiti želju za hranom?

Mršavljenje  » Uncategorized »  Kako smanjiti želju za hranom?
0 Comments
Saznajte nacine kako jednostavno smanjiti unos hrane

Vratite svoju vitku liniju

Svima je poznat osjećaj kada se u toku noći oglasi stomak tražeći nešto slatko. Koliko god da se osoba trudi da ne misli o hrani, njoj se javljaju slike čokolade koja se nalazi u kuhinji ili onih bombona u dnevnoj sobi. Poslije nekoliko minuta u stomaku se osjeća još veća praznina, iako je večera bila prije 2 sata.

Način kako se riješiti ovoga nije ustati iz kreveta i uzeti jedan komadić, jer jedan komadić vodi do još jednog i na kraju do cijele table čokolade. Poslije toga dolazi sram i davanje raznih obećanja samom sebi. Međutim evo nekoliko načina kako smanjiti želju za hranom:

– Praviti navike u glavi oko hrane je dobar način da se kontroliše želja za hranom. Ukoliko osoba zapisuje situacije kada je gladna i kada joj se traži hrana ona može spriječiti da se ove situacije ponove. Ako je osoba pod stresom, osjeti miris hrane, manjak sna i slične stvari mogu uticati da se poveća želja za hranom.

Saznajte nacine kako jednostavno smanjiti unos hrane

– Jednom kada se identifikuju situacije u kojima se traži hrana, potrebno je da se osoba ponaša kao jedan profesionalni sportista. Ukoliko osjeti miris hrane i vidi hranu u obližnjoj pekari na putu do kuće, potrebno je da samo prođe pokraj nje i da se sjeti svog fitnes cilja.

– Sva nezdrava hrana i ona za kojom osoba žudi stvara suvišne kilograme. Kada se osobi javi želja za gaziranim sokom neka zamisli vreću šećera i kako 10 kašika stavlja u svoja usta jer jedan gazirani sok sadrži tu količinu šećera.

– Želja za hranom se može povećati ukoliko osoba nije dovoljno spavala ili je pod stresnom situacijom. Žvakanje žvake će smanjiti želju za tijestom, čokoladom i sličnim stvarima.

Voda nije samo dobra prilikom mršavljenja već ona smanjuje i želju za hranom. Ponekad naše tijelo ne može napraviti razliku da li je gladno ili žedno. Zato se savjetuje popiti čaša vode čim se osjeti glad i sačekati koji minut, dok ona ne prođe.

Još jedan uspješan način smanjivanja želje za hranom je i pranje zuba prije spavanja kako bi se izbjegla kasna užina.