Koju hranu izbjegavati u toku mršavljenja?

Mršavljenje  » Uncategorized »  Koju hranu izbjegavati u toku mršavljenja?
0 Comments
Zdrava hrana

Korigujte svoju ishranu i ubrzajte mršavljenje

Ukoliko želite skinuti kilograme ili ste u procesu skidanja kilograma, postoji određena hrana koju bi trebali izbjegavati. Ta hrana je puna prerađenog šećera, masnoća i praznih kalorija koje će vam se samo gomilati i prividno zavarati glad.

Ako želite smršati, morate znati koju hranu izbjegavati u toku mršavljenja.

Kao prvo, morate izbaciti iz svog jelovnika svu brzu hranu. Da li ste ikada pogledali nutritivnu vrijednost ove hrane? Čak i neke namirnice koje se smatraju zdravima imaju mnogo kalorija, pa jedući ih ne možemo smršati. Hrana koja je puna šećera kao što su čokolade, slatkiši, kolači utiče na vašu kilažu u negativnom smislu – jedući ih samo ćete dobijati na težini. Nije da ne trebate jesti ništa slatko, ali gledajte da se ograničite na zdravije izvore šećera kao što je voće. Gazirani sokovi su puni šećera, a sadrže i mnoštvo vještačkih zaslađivača koji debljaju. Osim šećera, sadrže u sebi i fosfor koji uništava kalcijum u vašim kostima. Ukoliko se i desi da pojedete nešto od nedozvoljene hrane, neka to budu minimalni zalogaji. Jako je teško odbiti kolač ili nešto slatko u toku dijete, ali sjetite se zašto ste uopšte na dijeti.

Zdrava hrana

Generalno nije samo kalorična hrana ta koju trebate izbjegavati u toku mršavljenja. Mnošto drugih faktora utiče na to, kao naprimjer preskakanje obroka ili stres. Izbjegavanje doručka ili ručka dovešće vas do velike gladi da ćete pojesti obrok više, a da nećete to ni osjetiti.

Istraživanja su pokazala da će ljudi utjehu od stresa najprije tražiti u hrani, a naročito žene. Sad postavite sebi pitanje, koliko ste vi u stanju pojesti kada imate loš dan? Jako je bitno i da naučite prepoznati glad. Ukoliko osjetite da ste gladni, a jeli ste maločas, sačekajte ili popijte čašu vode i taj osjećaj će vas sigurno proći. Nemojte odmah potezati za nečim slatkim.

Da bi ubrzali mršavljenje još jedna vrlo korisna stvar je da počnete vježbati. Ako ne možete sami da budete disciplinovani, upišite se u teretanu u kojoj ćete imati veliki izbor kardio sprava, a sa trenerom koji će vam uvijek biti na raspolaganju i zagarantovano ćete smršati.