Mane brzih dijeta

Mršavljenje  » kilogrami, zdravlje »  Mane brzih dijeta
0 Comments

Ne dozvolite dijetama da unište vaše zdravlje

Ljeto je doba godine kada postajemo svjesni izgleda svoga tijela. Umjesto da mjesecima polako i zdravo mršave, mnogi se odlučuju na dijete koje garantuju da ćete izgubiti 4kg za 4 dana. Budite realni i zapitajte se da li je stvarno moguće smršati toliko u samo par dana bez da naškodite svom zdravlju? Naravno da je nemoguće. Mane brzih dijeta se ogledaju u tome što se ne brinu za zdravlje osoba, već samo kako izgubiti suvišne kilograme po svaku cijenu. Navešćemo samo par nedostataka u moru istih:

  •  Ukoliko vidite da dijeta od vas traži da preskočite jedan obrok, preskočite tu dijetu. Preskakanjem obroka možete očekivati da će vam se šećer u krvi sniziti, a vaš sljedeći obrok će biti dupla porcija koju nećete ni osjetiti. Plus, vrlo je moguće da će vam se vrtiti u glavi i da ćete osjetiti malaksalost.
  •  Nije dobro ni ako je vaša dijeta bazirana na jednoličnim namirnicama. Jedući jedne te iste proizvode gubite vitamine i minerale koje ste dobijali iz drugih namirnica, a to dovodi do loše krvne slike.

Nedostaci držanja dijeta

  • Morate znati da brzim dijetama prvo gubite vodu pa onda mišićnu masu. Vaš metabolizam se usporava, kilogrami se ne tope, a vi se osjećate loše i izgladnjelo.
  • S prestankom brze dijete možete očekivati siguran povratak kilograma kroz koji dan.
  • Izbjegavajte dijete koje vam preporučuju da ne jedete poslije 18 časova. Pravilno je da imate 5-6 manjih obroka u toku dana, a ako ne jedete poslije 18 časova, kroz koji sat osjetićete glad, a noć je preduga da se ne jede ništa do ujutro. Ovim načinom svaka kalorija će se zalijepiti za vas, pa čak i da jabuku pojedete.

Osim ovog što smo naveli vrlo je moguće da vam neke dijete pored oslabljenog  imuniteta i usporenog metabolizma,  oštete bubrege i jetru. Ovim dijetama vi možete smršaviti, ali da ćete se osjećati zdravo-  nećete. Ako želite zdravo smršaviti, obratite se ljekaru nutricionisti, koji će vam napraviti plan ishrane koji vama odgovara bez štetnog djelovanja na vaše zdravlje, koje je najbitnije.