Mnogi imaju problema s karpalnim kanalom

Mršavljenje  » zdravlje »  Mnogi imaju problema s karpalnim kanalom
0 Comments
Karpalni kanal

Svi oni koji kontinuirano izvode iste, ponavljajuće pokrete kao što su primjerice tipkanje na računalu ili neki sport, vjerojatno su barem jednom osjetili slabost i trnce u ruci. Upravo su to jedni od prvih simptoma sindroma karpalnog kanala. Naime, to je sindrom kojeg uzrokuje pritisak ligamenta šake na središnji živac koji prolazi iz ruke u šaku. 

Početni simptomi najčešće se javljaju periodično i postepeno u vidu trnaca u prstima koji se javljaju po buđenju ili tijekom noći, a zatim se pretvaraju u otok, velike bolove u ruci, a kasnije čak i u nemogućnost otvaranja i zatvaranja šake, držanja manjih i lakših predmeta poput čaše ili šalice. 

Često komplicirana, ali moguća dijagnostika

Kada je riječ o dijagnosticiranju sindroma karpalnog kanala pacijenti vrlo često ne dobiju odmah pravu dijagnozu već se simptomi ovog sindroma pripisuju nekim drugim zdravstvenim problemima, najčešće onim vezanim uz kralježnicu. Ipak, oni pacijenti čiji liječnik na vrijeme detektira specifične simptome bivaju upućeni na EMNG snimanje i pregled kod specijalista koji će potvrditi ili opovrgnuti dijagnozu. 

Diagnoza za operaciju karpalnog kanala.
Početni simptomi najčešće se javljaju periodično i postepeno u vidu trnaca u prstima. Liječnik postavi diagnozu i preporuči operaciju karpalnog kanala.

Kada se postavi konačna dijagnoza tada se pristupa liječenju koje u ovom slučaju može biti operacija karpalnog kanala ili fizioterapija. U konzultacijama s liječnikom, pacijentu će se preporučiti najbolja opcija liječenja za njega.

Priprema za operaciju karpalnog kanala

Iako zvuči kao operacija plastične kirurgije, operacija karpalnog kanala pripada području opće kirurgije. Prije početka operacije važno je da pacijent ne uzima lijekove protiv zgrušavanja krvi kako tijekom i nakon operacije ne bi došlo o komplikacija. To je rutinska operacija pa se pacijenti nekoliko sati nakon nje već puštaju na kućnu njegu, a jedino što ne mogu odmah raditi je vožnja, pisanje ili slične aktivnosti jer operiranu ruku valja poštedjeti.

Operacija karpalnog kanala na ruci
Nakon operacije karpalnog kanala operiranu ruku valja poštedjeti.

O tome koliko je ovo za pacijente jednostavna i sigurna operacija govori i činjenica da se ista izvodi pod lokalnom anestezijom.

Pažnja i briga nakon operativnog zahvata

Iako se radi o rutinskoj operaciji nakon koje pacijent odmah ide na kućnu njegu, djelovanje anestetika traje i nakon operacije pa postoji mogućnost da se osjet u ruci vrati tek nekoliko sati nakon završetka operacije. Unatoč utrnutosti ruke, na nju treba paziti i izbjegavati udarce kako ne bi došlo do ozljede ruke i bolova nakon što anestetik popusti. 

Ukoliko se nakon popuštanja anestetika jave bolovi, preporuča se popiti neki od lijekova protiv bolova poput:

  • Paracetamola
  • Ibuprofena

S obzirom da pacijent nakon operacije dobiva zavoj, preporuča se redovito pomicanje prstiju kako bi se vratila pravilna cirkulacija. Sve daljnje korake vezane uz zacjeljivanje rane i njezino previjanje dat će vam medicinsko osoblje, a ono što svakako morate izbjegavati je močenje rane pa se preporuča tuširanje s rukavicom ili vrećicom.

Poštedite ruku

Iako je operacija karpalnog kanala jednostavna operacija te nakon iste pacijent odmah odlazi kući, oporavak koji slijedi je kompleksan te treba slijediti upute liječnika. U prvom redu to je preporuka da se mjesec dana nakon operacije operirana ruka fizički ne napreže, dok se već nakon tjedan dana mogu početi obavljati svakodnevne aktivnosti i poslovi, ukoliko oni ne uključuju korištenje operirane ruke. 

Vježbe koje treba raditi nakon operacije karpalnog kanala za bolji oporavak.

Ukoliko ti poslovi uključuju korištenje operirane ruke tada bi s aktivnostima trebalo pričekati od 14 do 20 dana. Ono što se svima odmah preporuča je lagano pomicanje prstiju i ručnog zgloba kako bi se što prije uspostavila normalna cirkulacija te kako bi se ubrzao cjelokupni oporavak. Važno je napomenuti i to da je oporavak u potpunosti individualan i da nema ništa loše u tome ako vaš oporavak ide brže ili sporije od navedenog.

Popularna grana kirurgije

U posljednje vrijeme se kao vrlo popularna grana kirurgije pokazala se plastična kirurgija. Ovaj naziv postao je vrlo često u upotrebi iako je službeni naziv ove grane estetska kirurgija. Plastična kirurgija tako se bavi izvođenjem estetskih i funkcionalnih operacijskih zahvata koji pacijentima olakšavaju i uljepšavaju život. Neki od najpopularnijih operacijskih zahvata koje obavlja plastična kirurgija su:

  • Abdominoplastika
  • Operacija nosa
  • Liposukcija
  • Korekcije usana
  • Korekcije grudi i gluteusa
  • Podizanje vjeđa
  • Podizanje tonusa kože
  • Razne operacije oblikovanja tijela

Osim što ovakvim operacijama plastična kirurgija pacijentima omogućava ljepši izgled, primjerice kod operacije i korekcije nosa plastični kirurzi ujedno vraćaju funkcionalnost nosu pa pacijenti napokon mogu neometano disati. 

S obzirom na to da su operacijski zahvati plastične kirurgije vrlo složeni, svi oni koji se zanimaju za obavljanje neke od navedenih operacija moraju biti spremni na to da će za iste morati odvojiti veći novčani iznos.