Loše strane operacije mršavljenja

Mršavljenje  » Uncategorized »  Loše strane operacije mršavljenja
0 Comments
Kako izbjeci lose strane operacije

Neželjeni efekti operacije

Barijatrijska operacija je efektan način gubljenja kilograma i izvodi se na osobama koje imaju višak kilograma koji nisu uspjele skinuti dijetom i vježbama.

Barijatrijska operacija je operacija koja mijenja život i poboljšava mentalno i fizičko stanje osobe. Postoji mnogo operacija koje pomažu u uklanjanju suvišnih kilograma, uključujući želučanu obilaznicu, gastrične trake i druge kojima je cilj da smanje količinu hrane koja se unosi u datom trenutku tako što je veličina želuca smanjena, a manje kalorija apsorbovano u krvotok.

Ove operacije su stekle veliku popularnost zadnjih nekoliko godina od strane ljudi kojima je ona stvarno potrebna. Koliko god da su dobre, svaka estetska operacija nosi sa sobom opasne rizike. Ovo su samo neke loše strane operacije mršavljenja:

Kako izbjeci lose strane operacije

Uobičajeni neželjeni efekti

– Mučnina, povraćanje i stomačna neugodnost

Prebrzo jedenje, uzimanje ogromnih zalogaja, nedovoljno žvakanje hrane, konzumiranje hrane koja je suva ili teška može donijeti ogromnu bol u stomaku ljudima koji su tek operisani. Nedovoljna konzumacija hrane može izazvati mučninu, povraćanje i druge komplikacije.

– Dehidracija i zatvor

Nedovoljno unošenje vode poslije ove operacije može dovesti do dehidracije. Esencijalno je da se pije barem 2 litre vode dnevno prvih nekoliko sedmica poslije operacije. Pretjerana konzumacija vode može izazvati komplikacije. Zatvor je još jedan problem koji se može javiti manjkom vode u tijelu.

– Intolerancija na mlječne proizvode

Postoji mogućnost da se stvori intolerancija na mliječne proizvode poput mlijeka, jogurta i sličnih proizvoda. Poneki pacijenti se muče da svare sir ili sladoled, kao i drugu hranu poput hljeba, tjestenine i riže.

Gubitak kose ili prorijeđivanje kose, suva koža, abdominalni bolovi i promjene raspoloženja su isto neželjeni efekti ove operacije.

Opasni neželjeni efekti

– Nužda

Većina pacijenata barijatrijske operacije je doživjela problem nekontrolisanja pražnjenja želuca. Ova komplikacija se uglavnom dešava pacijentima koji su ugrađivali želučanu premosnicu. Iako se ovo stanje ne može svrstati u opasne neželjene efekte, simptomi mogu biti jako neugodni. Oni uključuju mučninu, treskavicu, slabost, znojenje, nesvjesticu, umor, noćne more, ubrzan rad srca, glad i zavijanje stomaka poslije jela.

– Neuhranjenost i slabo apsorbiranje hrane

Još jedna od negativnih komplikacija je i kada tijelo ne prima hranjive materije. Deficit kalcijuma i željeza može stvoriti anemiju, dijareju i neka oboljenja kostiju. Istraživanja su pokazala da oko 30 procenata pacijenata dobije anemiju ili osteoporozu poslije operacije.

– Samoubistvo

Istraživanja koja su obavljena došla su do zastrašujućih rezultata, a to je da pacijenti koji su prošli ovu operaciju od 1995. godine pa do 2004. godine da je njih 17 000 počinilo samoubistvo.

– Smrt

Mnogi pacijenti, bili oni stari ili mladi, su preminuli nakon ove operacije. Tako da rizik od smrti i ovdje postoji.

Rizik postoji i jako je velik

Kao što se iz priloženog može vidjeti, postoji mnogo negativnih efekata koji se mogu desiti poslije operacije. Neki od simptoma mogu dovesti i do fatalnog ishoda, pa bi osoba sa svim ovim primjerima trebala biti u stanju da odluči šta joj je najpametnije uraditi.

Pročitajte i članak: Mnogi imaju problema s karpalnim kanalom. Svi oni koji kontinuirano izvode iste, ponavljajuće pokrete kao što su primjerice tipkanje na računalu ili neki sport, vjerojatno su barem jednom osjetili slabost i trnce u ruci. Upravo su to jedni od prvih simptoma sindroma karpalnog kanala. Naime, to je sindrom kojeg uzrokuje pritisak ligamenta šake na središnji živac koji prolazi iz ruke u šaku …