Šta je to liposukcija?

Mršavljenje  » Uncategorized »  Šta je to liposukcija?
0 Comments
Liposukcijom do savrsenog tijela

Lijepo tijelo sada svima dostupno

Ako niste sigurni šta je to liposukcija, evo nekih osnovnih detalja. To je kozmetička operacija koja razbija i usisava masnoću iz različitih dijelova tijela. To je uglavnom područje oko stomaka, nogu, vrata, brade, leđa i zadnjice. Masnoća se odstranjuje šupljom cjevčicom, koja se umeće ispod kože, a snažan vakuum vuče masnoću van kroz nju.

Liposukcija je najčešća kozmetička operacija u Americi i Velikoj Britaniji. Čak preko 400 000 operacija se obavi u Americi u toku jedne godine.

Pacijenti koji se odlučuju za liposukciju, imaju stabilnu tjelesnu težinu, ali bi željeli da uklone naslage masnoće na određenim dijelovima tijela. To nije način da se smrša, i nije način da se tako riješi pretilost. Liposukcija ne uklanja celulit, jamice i strije. Glavni cilj je estetske prirode, jer pacijent želi da poboljša konturu svog tijela.

Liposukcijom do savrsenog tijela

Liposukcija permanentno uklanja masnoću iz tijela, ali ako pacijent ne vodi zdrav život poslije operacije postoji mogućnost da preostala masnoća još više bude vidljivija. Stručnjaci tvrde da su najbolji kandidati za liposukciju oni koji imaju dobar tonus i elastičnost kože, dok ljudi koji imaju problema sa kožom, poslije liposukcije mogu očekivati obješenu kožu na dijelovima gdje je rađena.

Količina masnoće koja može biti izvučena je ograničena. Liposukcija sa sobom donosi mnogo rizika koji uključuju infekcije, obamrlost i ožiljke. Ako je odstranjeno previše masnoće mogu se pojaviti udubljena u koži koja ne izgledaju ni malo privlačno. Stručnjaci kažu da su operacioni rizici vezani za količinu masnoće koja se uklanja iz tijela.

Neka medicinska stanja mogu imati koristi od liposukcije kao na primjer:

–   Lipomi – benigni tumori

–   Ginekomastija – gdje se masno tkivo razvija u obliku grudi kod muškaraca

–   Lipodistrofija – kada je masnoća zastupljena u nekim dijelovima tijela, dok je drugim uopšte nema. Ponekad izazvano korišćenjem lijekova protiv HIV-a.

Nastanak liposukcije vuče korijene iz 1920. godine kada je francuski doktor izvršio uklanjanje masnoće iz tijela modela. Zbog nehigijenskih uslova, njene noge je zahvatila gangrena, pa je taj slučaj doveo do toga  da se liposukcija ne razvija narednih 50 godina. Tek 1974. godine dvojica doktora su izveli prvu liposukciju koja je bila uspješna i tako započeli eru isisavanja masnog tkiva iz tijela.