Znanost potvrdila: Ova brza dijeta najbolje topi kile

Mršavljenje  » mršavljenje »  Znanost potvrdila: Ova brza dijeta najbolje topi kile
0 Comments

Većina dijeta ne pruža dovoljno hranjivih tvari koje osiguravaju energiju. Naprotiv, nakon dijete uglavnom ćete se osjećati gladno, iscrpljeno i bez energije. U takvim uvjetima tijelo je pod stresom, skladišti sve što unesete i masne naslage je gotovo nemoguće istopiti. Stoga sljedeći put kada budete počinjali s dijetom, prvo dobro razmislite.

Znanstvenici, stručnjaci za prehranu, fitness gurui – svi oni imaju svoje savjete za mršavljenje i vitku liniju. Većina se svodi na dva osnovna pravila: manje jesti i više vježbati. Iako se ovi savjeti već dugo smatraju „zlatnim standardom“ mršavljenja, istina je potpuno drugačija. Za povećanu tjelesnu aktivnost potrebna je energija koju vam ograničen unos hrane ne može osigurati! Sada kada smo zaključili da ograničavanje hrane i određenih namirnica ne pruža dovoljno energije, posvetimo se najnovijim istraživanjima.

Brza dijeta za vitku liniju

Naime, sudeći prema najnovijim istraživanjima i testiranjima vezanim za pretilost i mršavljenje male promjene u svakodnevnoj rutini i prehrani mogu učiniti čuda. Testiranje je obuhvatilo osobe od 30 do 60 godina, fokusirajući se prvenstveno na ubrzavanje metabolizma.

Osobe koje su bile na rigoroznim dijetama izgubile su kilograme nakon prosječno mjesec dana, ali su ih odmah po prestanku dijete vratile. Još mjesec nakon prestanka dijete većina njih je dobila gotovo duplo više kilograma nego što je izgubila. Bolja dijeta je zapravo ona koja postepeno utječe na vaš metabolizam i ubrzava ga kako bi tijelo samo sagorijevalo masti, pokazalo je ovo istraživanje. Skupina koja je napravila minimalne izmjene u svojoj prehrani, ali pažljivo birane izmjene, postigla je iznenađujuće rezultate. Naime, oni su mjesec dana radili sljedeće:

 • Zamijenili su suncokretovo ulje i ocat s maslinovim uljem i limunovim sokom
 • Svako jutro su pili čašu tople vode s malo iscijeđenog limuna
 • Pri unosu alkohola više su konzumirali vino nego pivo
 • Povećali su unos namirnica koje potiču metabolizam (po izboru su odabrali neke od navedenih namirnica: čili papriku, kelj, limun, jaja, ribu, ananas, zeleni čaj, grah, hoodia)
 • Pili su nezaslađen čaj ili kavu

Sve ostalu su radili baš kao i prije samog testiranja, bez odricanja i promjene rutine. Ipak, pokazalo se da su ove minimalne izmjene imale maksimalan učinak. Nakon mjesec dana njihov metabolizam je ubrzan, masti su se počele otapati. Još mjesec dana po prestanku dijete nisu vratili niti jedan izgubljeni kilogram, a za sve je zaslužna ova dijeta koja vam neće oduzeti vrijeme, energiju ili novce.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: FODMAP dijeta za bezbolnu probavu.

Želite još brže izgubiti kilograme?

Ako vam ovo nije dovoljno brzo mršavljenje, spremili smo za vas i nekoliko dodatnih savjeta za gubitak kilograma. Uz ove savjete ubrzat ćete metabolizam toliko da će tijelo jednostavno samo početi topiti masti u svakom trenutku!

Stvari koje TREBATE raditi:

 • Birajte jak doručak (ugljene hidrate, proteine, mliječne proizvode i slično)
 • Ne preskačite večeru jer je večera najvažniji obrok (večerajte između 18 i 22 h)
 • Unosite dosta vode dnevno (imajte na umu da voda ne smije zamijeniti obrok)
 • Redovito spavajte svaku noć (minimalno 7-8 sati dnevno)
 • Jedite slatko (u ograničenim količinama, ali ne pretjerujte)

Ovo će vam osigurati dovoljno energije i hranjivih tvari, oporavit će vaše tijelo i pripremiti za vježbanje koje je bitno ne samo za mršavljenje, nego i za zdravlje!

Stvari koje NE TREBATE raditi:

 • Brojati kalorije (nisu sve kalorije jednake, neke su kvalitetne dok su neke „prazne“)
 • Potpuno izbaciti slatko (samo ograničite unos slatkiša)
 • Gladovati i iscrpljivati se u teretani (tada je vaše tijelo pod stresom)
 • Vagati se svaki dan (za dan ne možete izgubiti kile, samo se možete demotivirati kad vidite da niste izgubili ništa)
 • Misliti da će brza dijeta (http://betterlifestory.net/kako-brzo-smrsaviti-slijedeci-ove-korisne-prijedloge/) koja je pomogla vašim poznanicima pomoći i vama (ne reagira svako tijelo isto na dijete)