Naučite više o ajurvedi za kvalitetniji život

Mršavljenje  » zdravlje »  Naučite više o ajurvedi za kvalitetniji život
0 Comments
Ajurveda potječe iz Indije

Možda ste pregledavajući internet naletiti i na pojam ajurvede, ali niste bili sigurni o čemu je riječ, a niste niti istraživali dalje. Više o njoj saznat ćete u ovom članku. Teško je dati jednoznačan odgovor na pitanje što je ajurveda jer se pod tim pojmom podrazumijeva više toga. Mnogi je smatraju najstarijim medicinskim sustavom na svijetu, a osnovno poimanje života prema njoj predstavlja kombinacija tijela, osjećaja i duše.

Na prvi pogled vam se možda ovo čini previše apstraktno i komplicirano, no nije tako. Zato nastavite čitati i saznajte još više detalja o njoj i načinima kako vam može poboljšati život.

Osnove ajurvede

Ajurveda potječe iz Indije, a u prijevodu sa sanskrta može biti „umjetnost dugovječnosti“ ili „znanost o životu“. Osnovni načini na koji može pomoći čovjeku temelji se na dvije najvažnije stvari:

  • Prehrana
  • Uravnoteženi način života

Isto tako, temelj učenja ajurvede je postojanje tri osnovne životne energije:

  • VATA (vjetar)
  • PITTA (vatra)
  • KAPHA (zemlja)

Prema onima koji prakticiraju ajurvedu, kada dođe do neravnoteže među tim životnim energijama, to uzrokuje bolest. Cilj prakticiranja ove metode je postizanje ravnoteže između uma, duha i tijela.

Centri za ajurvedu

Danas postoje i razni centri za ajurvedu u kojima rade posebni stručnjaci koji je koriste u razne namjene. Oni njezinim prakticiranjem mogu na vrijeme dijagnosticirati mnoge boleste i to je nešto po čemu je ona najpoznatija u svijetu. Mnogi pacijenti su tako svojim svjedočanstvima pomogli u popularizaciji ove metode liječenja, jer im je pomogla u otkrivanju, ali i u izliječenju mnogih bolesti. 

Tretma ajurvede
U ajurvedi je važno biti svjestan da je to složen sustav u kojem svako područje utječe na drugo

Isto tako, ovakvi centri nude i druge usluge, kao što je primjerice detoksikacija organizma (poznata kao postupak Panchakarme). Riječ je u tretmanima ajurvede pomoću kojih se iz organizma izbacuju štetne tvari, a ujedno osobi omogućuje da joj se aktivira tzv. mehanizam samoisjeljenja koji bi joj trebao pomoći u borbi s raznim bolestima.

Tretmani u toplicama

Neke toplice nude i posebno prilagođene ajurvedske tretmane. Često ćete ostati zbunjeni njihovim nazivima jer se navode originalni nazivi pa mnogi ne znaju o čemu se radi. No, svaki od tih tretmana ima posebnu namjenu. Prvi korak je uvijek konzultacija sa specijalistom ajurvede koji će na temelju tog razgovora procijeniti koji tretman bi vam najbolje odgovarao.

24 Larisa, što je Ayurveda?

Ako ste bili skeptični prema ovom tretmanu, brojna pozitivna svjedočanstva trebala bi vas potaknuti da se prepustite stručnjaku koji vam može pomoći u postizanju boljeg zdravlja organizma.