Neugodan problem u trbuhu koji se lako može izbjeći

Mršavljenje  » zdravlje »  Neugodan problem u trbuhu koji se lako može izbjeći
0 Comments
Nadutost trbuha je jedan od problema u probavi

Nadutost trbuha jedan je od problema s kojim se mnogi ljudi susreću svakodnevno. Iako je stvaranje plinova u probavnom sustavu tijekom dana normalno, ako vam nadutost trbuha uzrokuje neugodnosti poput bolova i grčeva, ona bi mogla biti uzrokovana problemima većim od samo normalne probave hrane.

Ako ne možete sami riješiti problem, nemojte se ustručavati potražiti savjet liječnika koji vam u tome može pomoći.

Prepoznajte nadutost na vrijeme

Nadutost trbuha je jedan od problema u probavi koje je lako prepoznati kada se dogodi. Jedan od glavnih pokazatelja je osjećaj napuhanosti, “lopte u trbuhu”. Trbuh može biti napet i tvrd, odjeća koju nosite može vam odjednom postati preuska i pritiskati vas u tom dijelu. 

Nadutost trbuha uzrokuje neugodnosti poput bolova i grčeva
Spriječite nadutost trbuha tako da jedete manje obroke

Uz sam osjećaj napuhanosti, nadutost trbuha također može uzrokovati i glasno kruljenje i slične zvukove, a grčevi i bol u donjem dijelu leđa također mogu biti povezani s time. Ponekad je osjećaj nadutosti trbuha vezan uz proljev, a često i vjetrove koji trenutno mogu olakšati situaciju i smanjiti pritisak nadutosti stomaka.

Uzroci nadutosti trbuha

Postoji više uzroka nadutosti trbuha. Prije svega, uzrok može biti:

  • Stres
  • Preuska odjeća

Gutanje zraka također može biti jedan od uzroka – ako jedete prebrzo te ne prožvačete svaki zalogaj kako treba, tijekom jela progutati ćete i dosta zraka. Nadutost u trbuhu može biti i znak intolerancije na laktozu, a može biti uzrokovana i disbalansom u crijevima. Prejedanje i opstipacija također mogu biti jedan od uzroka, a određene kombinacije namirnica zajedno također mogu biti krivac. 

Neke namirnice također u većim količinama mogu uzrokovati nadutost trbuha, pa treba pripaziti na količine u kojima ih konzumirate. Isti tako, neki lijekovi, poput antibiotika, mogao potaknuti taj neugodni osjećaj.

Izbjegnite neugodan osjećaj u trbuhu

Ako često patite od nadutosti trbuha, obratite pozornost na to što jedete. Mlijeko i mliječni proizvodi, voće i povrće mogu dovesti do ovog neugodnog osjećaja, pogotovo ako ih konzumirate u velikim količinama. Žvakače gume mogu uzrokovati gutanje zraka, a pivo i gazirana pića nadutost mogu uzrokovati zbog mjehurića zraka koje sadrže.

Masna pak hrana može usporiti probavu, što može uzrokovati fermentaciju druge hrane, a samim time i pojavu vjetrova. Spriječite nadutost trbuha izbjegavanjem teške hrane, jedite manje obroke i smanjite količinu šećera i kofeina koje konzumirate tijekom dana. Prije i za vrijeme obroka izbjegavajte tekućine poput vode, a izbjegavajte i mahunarke poput graha.